Μακαρόνια με λεμόνι και πεκορίνο! Πεντανόστιμα και light!

Tώρα που πλησιάζει το Καλοκαίρι, οι ζυγαριές όλων μας γίνονται λίγο πιο κακές, με αποτέλεσμα να καταφεύγουμε σε λύσεις φαγητού με χαμηλότερες θερμίδες.

Τα μακαρόνια: Τα μακαρόνια είναι ένα παρεξηγημένο γεύμα που πολλοί θεωρούν ότι είναι ακατάλληλα για απώλεια βάρους με αποτέλεσμα να τα στερούνται ακόμα και αν τα επιθυμούν πολύ. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες του εξωτερικού σε θέματα διατροφής, άνθρωποι που ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή και επιλέγουν σάλτσες χωρίς περιττά λίπη μπορούν να καταναλώνουν ζυμαρικά άφοβα αλλά πάντα με μέτρο.

Έτσι λοιπόν αποφασίσαμε να σας παρουσιάσουμε μία συνταγή ζυμαρικών που αποτελεί παραλλαγή μίας συνταγής που για πρώτα φορά δοκιμάσαμε  στην Νέα Υόρκη, σε ένα μικρό, οικογενειακό εστιατόριο. Όταν ακούς τις λέξεις “μακαρόνια” και “λεμόνι” στην ίδια πρόταση, δεν ξέρεις τι να περιμένεις. Όταν όμως τη δοκιμάσεις, αυτή η συνταγή θα γίνει μια από τις αγαπημένες σου για δύο λόγους: Είναι πεντανόστιμη και με μόνο 510 θερμίδες!

Το μυστικό εδώ είναι το ξύσμα λεμονιού, το οποίο δίνει άρωμα, γεύση και βιταμίνες στο φαγητό. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε σαλάτες, σούπες, σάλτσες ακόμη και στο παγωτό!

Υλικά (για 4 άτοµα)

  • 350γρ. σπαγγέτι (ιδανικά ολικής άλεσης, αλλά και λευκά κάνουν)
  • Μισό φλυτζάνι τσαγιού χυµό λεµονιού (80 ml)
  • 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές σούπας ξύσµα από λεµόνι ακέρωτο
  • 80 γρ. πεκορίνο τριµµένο
  • Αλάτι και φρεσκοτριµµένο πιπέρι
  • Προαιρετικά 8 φύλλα φρέσκου βασιλικού

 

Σκεύη

  • Βαθιά κατσαρόλα
  • Σουρωτήρι
  • Τρίφτης
  • Κουτάλι σούπας
  • Μεγάλο μπολ
  • Φλιτζάνι

 

Εκτέλεση

  1. Βράζουµε τα σπαγγέτι σε αλατισµένο νερό.
  2. Όταν τα σουρώνουμε κρατάμε 1 φλυτζάνι τσαγιού από το βραστό νερό.
  3. Σε ένα βαθύ μπωλ ανακατεύουμε το 1/2 φλιτζάνι βραστό νερό με τον χυμό λεμονιού.
  4. Προσθέτουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο
  5. Στη συνέχεια προσθέτουμε το τυρί και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μία παχύρευστη κρέμα. Αν η κρέμα βγει πολύ σφιχτή προσθέτουμε λίγο ακόμη από το βραστό νερό που έχουμε κρατήσει.
  6. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα την κρέμα και προσθέτουμε τα ζυμαρικά
  7. Ανακατεύουμε μέχρι να πάει παντού η κρέμα.
  8. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, αλάτι και πιπέρι και εάν θέλουμε 8 φύλλα φρέσκου βασιλικού.
  9. Ανακατεύουμε προσεχτικά με απαλές κινήσεις.
  10. Σερβίρουμε αμέσως.

LifeSmile Tip:

Πρέπει να χρησιμοποιούμε «ακέρωτο λεμόνι» για ξύσμα, δηλαδή λεμόνι που δεν έχει υποστεί ψεκασμό με κερί η φλούδα του. Το κακό είναι ότι είναι δύσκολο να βρούμε τέτοια λεμόνια στην αγορά. Πρέπει ή να είμαστε σίγουροι ότι τα λεμόνια που αγοράσαμε είναι ακέρωτα, ή να αφαιρέσουμε μόνοι μας το κερί.

Πώς να αφαιρέσουμε το κερί από τα λεμόνια:

  1. Βράζουμε νερό
  2. Βάζουμε τα λεμόνια σε ένα σουρωτήρι
  3. Ρίχνουμε πάνω τους το βραστό νερό
  4. Τα τρίβουμε με ένα σφουγγάρι
  5. Ξεπλένουμε με κρύο νερό
  6. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν, ή τα στεγνώνουμε με ένα χαρτί ή μια πετσέτα

 

Θερμίδες: 510 θερμίδες ανά μερίδα

Πρωτεΐνες: 15 γραμμάρια ανά μερίδα